Ljubljana, 7. aprila - Letošnji svetovni dan zdravja v središče postavlja neenak dostop do zdravja, ki ga je razkrila pandemija covida-19. V Rdečem križu Slovenije za zmanjševanje neenakosti v zdravju prebivalce spodbujajo k udeležbi na preventivnih zdravstvenih programih. Dostopnost povečujejo predvsem s postopnim uvajanjem programa Zdravo staranje.

Program Zdravo staranje je v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) pripravila skupina strokovnjakov iz Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca, so zapisali v sporočilu za javnost.

Program je usmerjen v preprečevanje današnjih temeljnih nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, kronične respiratorne bolezni in različne vrste raka. Temelji na celostnem in vseživljenjskem pristopu, teoriji vedenjskih sprememb ter praksi, v okviru katere so za zdravje odgovorni vsi sektorji družbe, vključno z nevladnimi, humanitarnimi organizacijami.

Program so v Rdečem križu Slovenije poenostavili in priredili na osnovi lastnih izkušenj in spoznanj ter za slovenske razmere. Lansko leto pa so program dopolnili z izkušnjo življenja v samoizolaciji, so sporočili.

Svetovni dan zdravja na 7. april obeležujemo od leta 1950. Vsako leto je izpostavljena določena javnozdravstvena tema. Letos je posvečen vprašanju, kako svet po pandemiji covida-19 vrniti v sprejemljive tirnice življenja, da bo bolj pravičen za vse in da bodo vsi ljudje in vse družbe uživali več zdravja in blaginje.