Ljubljana, 15. oktobra - Združenje Europa Donna Slovenija se tudi letos pridružuje dejavnostim ob dnevu zdravih dojk, s katerimi Evropska zveza Europa Donna opozarja na pomen življenjskega sloga za zdravje dojk. Predstavnice združenja bodo med 9. in 14. uro skupaj s predsednico Tanjo Španić na stojnici na Prešernovem trgu v Ljubljani ozaveščale o raku dojk.

Na ta način bodo simbolično zaključili projekt Kava po Sloveniji, s katero so obiskale 25 krajev in obeležile 25 let ozaveščanja o raku dojk, so sporočili iz združenja.

Za mimoidoče so pripravili zabavne naloge, ponudili bodo kavo in delili rožnate pentljice, simbol ozaveščanja o raku dojk, ter druge promocijske materiale, s katerimi želijo opozoriti na pomen skrbi za svoje zdravje.

Prikazali bodo tudi pravilen potek samopregleda dojk na silikonskem modelu, saj je za zgodnje odkrivanje raka dojk pomembno redno mesečno samopregledovanje dojk. Bolnicam in njihovim svojcem bodo na voljo za pogovor in morebitna vprašanja v zvezi z diagnozo in zdravljenjem.

Evropska zveza z dnevom zdravih dojk opozarja na pomen življenjskega sloga za preprečevanje obolevnosti in kot preventivo pred ponovitvijo bolezni. Zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, vzdrževanje primerne telesne teže in vsakodnevna telesna dejavnost so namreč ključni dejavniki, s katerimi lahko preprečimo, oziroma v prihodnost odložimo rakava obolenja in druge kronične nenalezljive bolezni.

Dan zdravih dojk bodo z različnimi dogodki obeležili tudi v Izoli, Vojni vasi, Krškem, Postojni in Tolminu, so zapisali v sporočilu za javnost.