Bruselj, 13. decembra - Evropska komisija je danes zagnala mrežo centrov EU za boj proti raku, ki je eden od vodilnih ukrepov evropskega načrta za boj proti raku. Mreža bo dokončno vzpostavljena do leta 2025, njen cilj pa je do leta 2030 zagotoviti dostop do centrov EU 90 odstotkom upravičenih pacientov.

Z združevanjem nacionalnih celovitih centrov za boj proti raku in mrež iz vse EU bo zgoraj omenjena mreža EU izboljšala dostop do zagotovljene kakovosti diagnostike in zdravljenja, hkrati pa bo podpirala ukrepe za izboljšano usposabljanje, raziskave in klinična preskušanja po vsej EU, so ob tem sporočili v Bruslju.

"Z evropskim načrtom za boj proti raku smo se zavezali, da bomo izboljšali dostop do visokokakovostne diagnostike, inovativnih zdravljenj in prilagojene oskrbe pacientov po vsej EU," je ob tem dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kiriakides. Dodala je, da je mreža celovitih centrov za raka v EU del zaveze Evropske komisije za zmanjšanje neenakosti med državami članicami in pomaga spodbujati sodelovanje po vsej EU.

Evropski načrt za boj proti raku je politična zaveza za preobrat v boju proti raku, podlaga za močno evropsko zdravstveno unijo ter varnejšo, bolje pripravljeno in odpornejšo EU, poudarjajo v Bruslju.

V EU so lani raka odkrili pri 2,7 milijona ljudeh. 1,3 milijona jih je zaradi raka umrlo, med njimi več kot 2000 mladih. Ocenjujejo, da se bo v primeru, če ne bo takojšnega odločnega ukrepanju, število rakavih obolenj do leta 2035 povečalo za 24 odstotkov, kar pomeni, da bi rak lahko postal glavni vzrok smrti v EU.

Evropski načrt za boj proti raku bo prejel štiri milijarde evrov sredstev, vključno z 1,25 milijarde evrov iz prihodnjega programa EU za zdravje (EU4Health).