Ljubljana, 9. septembra - Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije je v ponedeljek začelo digitalno kampanjo Čik pavza, v kateri ljudi ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja pljučnega raka in o možnosti brezplačnega spletnega anonimnega posveta z zdravnikom. Digitalna kampanja bo potekala do 4. oktobra.

Kampanja je nadgradnja projekta Izkašljaj se, s katerim javnost seznanjajo z informacijami o raku pljuč, njegovih simptomih in pomenu zgodnjega odkrivanja, so sporočili iz Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

Kot izpostavljajo, je pljučni rak eden od najpogostejših rakov v svetovnem merilu in je glavni vzrok smrti med bolniki z rakom. V Sloveniji je rak pljuč po pogostosti na četrtem mestu, še vedno pa je vodilni vzrok smrti med vsemi rakavimi obolenji pri obeh spolih. Čeprav je včasih veljal za neozdravljivega, danes odkritje v zgodnjih stadijih močno poveča verjetnost za ozdravitev.

Najpomembnejši dejavnik za nastanek pljučnega raka je še vedno kajenje, ki mu pripisujejo kar osem od deset primerov. Kadilci imajo celo 25-krat večje tveganje za nastanek bolezni kot nekadilci. Več kot polovica bolnikov ima ob prvem obisku zdravnika že razširjeno bolezen, kar pomeni, da je rak v že napredovani fazi, in veliko manj možnostmi za preživetje kot sicer.

Po oceni zdravnikov, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in zdravljenjem pljučnega raka, je številka na novo odkritih bolnikov trenutno precej manjša kot v letih pred pandemijo covida-19. V društvu si zato prizadevajo spodbuditi bolj ogrožene skupine ljudi, kot so aktivni in bivši kadilci, da ob prvih simptomih ne odlašajo, saj se možnosti ozdravitve in uspešnega zdravljenja s tem le poslabšajo.

Z video prispevkom, v katerem nastopa slovenski gledališki igralec Bojan Emeršič, digitalnimi oglasi in z objavami na družbenih omrežjih Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije želi spodbuditi osebe, ki kadijo ali pa jih skrbi zdravje pljuč, da se preko spletne platforme prijavijo na brezplačni in anonimni posvet z zdravnikom.