Ljubljana, 19. avgusta - Oglas o "čudežnem zdravilu" inspilar za sladkorno bolezen, ki naj bi ga prodajal predstojnik inštituta za diabetologijo Lojze Bizjak, je nevarno zavajanje, svarijo v Diabetološkem združenju Slovenije. V združenju opozarjajo, da zdravnik diabetolog s tem imenom in priimkom v Sloveniji ne obstaja, kakor tudi ne inštitut za diabetologijo.

Tudi vse druge trditve o načinu delovanja pripravka in njegovi domnevni učinkovitosti, navedene v promocijskem članku, niso resnične, so besede predsednice Diabetološkega združenja Slovenije Draženke Pongrac Barlovič povzeli na spletni strani Zdravniške zbornice Slovenije.

V združenju takšne oglase ostro obsojajo. "Hkrati imamo zaupanje, da znajo ljudje sami prepoznati, da se izza takšnih oglasov skrivajo lažne obljube ter da se v primeru dvomov posvetujejo z izbranim zdravnikom, medicinsko sestro, edukatorico ali diabetologom," še opozarjajo.

Tudi v zdravniški zbornici opozarjajo na ponoven pojav lažnih zavajajočih oglasov za prodajo čudežnih zdravil, za katere je bila v tem primeru zlorabljena tudi spletna stran enega od medijev. Oglas je bil namreč objavljen na spletni strani, ki je posnemala podobo spletnega portala MMC.

V zdravniški zbornici so sum kršitve zakonodaje prijavili tržnemu inšpektoratu ter agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.