Ljubljana, 19. maja - Danes obeležujemo svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni, ki je posvečen ljudem z ulceroznim kolitisom in Chronovo boleznijo. Nastanek te bolezni, katere simptomi bolnike spremljajo praviloma vse življenje, je odločilno povezan predvsem z genetsko predispozicijo, so ob dnevu spomnili v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen.

Kot so zapisali na spletni strani društva, je vzrok možno pripisati tudi nenormalnim imunskim odzivom obrambnega sistema, zaradi česa pride do prekomernega vnetja v sluznici črevesja.

Kronično vnetno črevesno bolezen sicer delimo na dve skupini, in sicer ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, v desetih do 15 odstotkih pa je zdravniki ne morejo uvrstiti v nobeno od navedenih.

Ulcerozni kolitis praviloma prizadene samo debelo črevo, vnetje je omejeno na sluznico in podsluznico, vnetni proces pa poteka neprekinjeno in brez vmesnih neprizadetih predelov sluznice.

Pri Crohnovi bolezni pa lahko vnetni proces zajame katerikoli del prebavil od ust do zadnjične odprtine, prizadene vse sloje črevesne stene, značilno pa je tudi menjavanje vnetih in zdravih segmentov črevesne stene.

Značilni bolezenski znaki pri tej bolezni so bolečine v trebuhu, mehkejše, vodenasto ali krvavo blato ter hujšanje ali nenapredovanje teže. Kot je še razbrati s spletne strani društva, bolezen spremljata tudi zaostanek v rasti in pubertetnem razvoju, redkeje pa tudi bolečine v sklepih in kosteh, slab apetit, kožne spremembe in otekline sklepov.

Bolezen zdravijo z zdravili, kot so kortikosteroidi, aminosalicilati in imunosupresivi, ter biološkimi zdravili. Pri zdravljenju pa je pomembna tudi enetralna prehrana, ki omogoča vzpostavitev začasnega izboljšanja zdravstvenega stanja in pomaga nadomestiti izgubljeno telesno težo. V primeru, da bolezni ne bi zdravili, bi lahko slednja huje napredovala ter vodila v resne zaplete ali celo smrt.

Ob dnevu kronične vnetne črevesne bolezni društvo pripravlja novinarsko konferenco, na kateri bodo strokovnjaki spregovorili predvsem o duševnih stiskah ljudi, ki se z njo spopadajo.