Ljubljana/Brezje, 11. februarja (STA) - Danes obeležujemo 27. svetovni dan bolnikov, ki ga bodo slovesno obhajali v Kalkuti v Indiji. Pri nas bo osrednja slovesnost že tradicionalno na Brezjah ob 10. uri. Vodil jo bo ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Ob svetovnem dnevu bolnikov si v Slovenski škofovski konferenci želijo, da bi bili ljudje v teh dneh bolj pozorni do bolnikov in trpečih. Tudi pri katehezi naj bo poudarek na bolnikih, hvaležnost pa je treba pokazati tudi do vseh zaposlenih v zdravstvu in v drugih ustanovah, so še zapisali.

Papež Frančišek bo v Indiji prebral poslanico z geslom Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte. "Skrb za bolne zahteva strokovnost, ljubeznivost ter iskrena, preprosta in svobodna dejanja, kot je objem, ki bližnjemu govori o tem, da je drugemu drag," je navedeno v poslanici papeža.

Na ta dan bodo v Splošni bolnišnici Jesenice izvajali dodatne aktivnosti, s katerim želijo bolnikom povedati, da so v središču zdravstvene obravnave. Bolnike, ki so že dal časa hospitalizirani, bodo obiskali tudi dijaki Srednje šole Jesenice in študentje Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, so sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice.