Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ, se je skupaj z družbami članicami ter Evropsko federacijo inovativnih farmacevtskih družb in združenj, EFPIA, vključil v boj proti virusu COVID-19 na več ravneh. Družbe članice so svoje raziskave usmerile v iskanje učinkovitega zdravila in cepiva, hkrati pa nudijo sprotno pomoč zdravstvenim sistemom v lokalnih okoljih, in sicer v obliki blagovnih in finančnih donacij. 

Družbe članice in Forum so v boju proti virusu COVID-19 v Sloveniji do sedaj prispevali okrog 853.000 eurov. Donacije so družbe članice in Forum prispevali tako v blagu - zdravila, zaščitna in medicinska oprema - kot v finančni obliki. Ob tem v Forumu poudarjamo, da se pomoč slovenskemu zdravstvu nadaljuje, saj je še kar precej  prošenj, ki so jih prejele družbe članice Foruma, v postopkih potrjevanja.

»Družbe članice Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ, so ob izbruhu pandemije nemudoma aktivirale svoje razpoložljive moči in usmerile svoja vlaganja v iskanje učinkovitega cepiva ter zdravil zoper koronavirus. Aktivno sodelujejo tudi v medpanožnih pobudah za pospešen razvoj zdravil in diagnostike pri COVID-19, kot so »Therapeutics Accelerator«, »Innovative Medicines Initiative -IMI« in druge. Ker razvoj zdravil in cepiv terja običajno dolgotrajne postopke, poskušamo v vmesnem času z donacijami vsaj delno pomagati blažiti posledice, ki jih za seboj pušča COVID-19,« poudarja generalna sekretarka Foruma, mag. Barbara Stegel.

Družbe članice Foruma, kot krovnega predstavnika inovativne farmacevtske industrije v Sloveniji, so prav tako izjemno aktivne pri vlaganjih v raziskave in razvoj ter iskanju zdravil in cepiva zoper COVID-19. Zadnji teden aprila obeležujemo tudi evropski in svetovni teden cepljenja, ki bo letos potekal pod geslom #VaccinesWork. 

Cepljenje bistveno prispeva k zdravju tako posameznikov, kot celotne populacije, vzdržnosti zdravstvenih sistemov in dobrobiti družbe na sploh, saj preprečuje obolevanje in smrt. S cepivi lahko danes preprečimo že okoli 30 bolezni. Z njihovo pomočjo smo izkoreninili črne koze, prav tako se v Evropi otroška paraliza skorajda ne pojavlja več, tudi davica je postala redkost. 

Da so cepiva ne samo življenjskega pomena in njihov nenehni razvoj nujno potreben, pa dokazuje tudi današnji čas, ko se celoten svet spopada z virusom COVID-19. A razvoj učinkovitega cepiva terja svoj čas, sredstva in strokovna znanja. Iskanje cepiva zoper koronavirus je v polnem teku, saj razvojno-raziskovalne farmacevtske družbe svoj fokus, čas, sredstva in znanja s pojačano močjo usmerjajo prav tja. 

Več o letošnji obeležitvi svetovnega dneva cepljenja na tej povezavi.