V Državnem svetu Republike Slovenije je 9. oktobera 2018 potekala že 7. strateška konferenca Vrednost inovacij – Brez predaha za zdrav jutri. Med predavatelji različnih strok sta bila tudi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije in Samo Fakin, minister za zdravje.  

Govorci so izpostavili pomen dobrega dostopa do zdravil, celostnega vrednotenja in zgodnjega uvajanja inovacij ter vzdržnega zdravstvenega sistema za učinkovito obvladovanje naraščajočega bremena kroničnih nenalezljivih bolezni ter njihovih zapletov v dolgoživi družbi.

Za zagotavljanje pravočasne, učinkovite in celostne zdravstvene oskrbe ter vzdržnost zdravstvenega sistema v razmerah starajočega prebivalstva so ključne investicije v preventivo, dodatna podporna okolja v lokalnih skupnostih, inovativne tehnologije in konstruktiven dialog vseh deležnikov v zdravstvu ter drugih družbenih podsistemih. Prav tako so poudarili, da je potrebno stroškovno učinkovitost inovacij in njene učinke presojati neodvisno in celostno ter skozi daljše časovno obdobje. 

Preberite tudi celotno sporočilo za javnost in si oglejte fotografije z dogodka.

Poročilo s konference je objavil tudi Državni svet RS.